Xano lämnar kanonrapport – månadsbrev juni 2021

|

|

Kära Investerare,

Maj blev ytterligare en månad med bra börsutveckling och vår fond gick mycket starkt med en uppgång på 5 procent, vilket gör att vi nu är upp 20 procent för i år. Vårt mål är som bekant att avkasta 10 procent per år och sedan start har vi en årsavkastning på 12,4 procent per år. De senaste fem åren är årsavkastningen 19 procent vilket har givit oss fem stjärnor hos Morningstar.

Förra månadens raket Medicover, plus 30 procent, blev utklassad av denna månads raket Xano. Bolaget steg från 169 kr till 260 kr eller 54 procent på en bra rapport och ett stort förvärv, mer om det nedan.

Xano – Jönköpings juvel förvärvar och levererar urstarka siffro

Under månaden lämnade Xano sin rapport för första kvartalet samt presenterade ett stort förvärv i Holland. Xano har tre affärsområden där det största är maskiner och system för förpackningsindustrin. Det omfattar bland annat transportband som flyttar ölflaskor eller matförpackningar i hög hastighet vid fyllning. Förvärvet av Case Packaging i Nederländerna förstärker denna förpackningsdivision och levererar system för helautomatiserad hantering av i första hand livsmedelsförpackningar.

Case Packaging väntas öka Xanos vinst med 20 procent före synergier och Xano verkar ha gjort affären till ett klart förmånligt pris. Lägger vi till förvärvet av Case och höjer vår marginalprognos till 14 procent, från tidigare 11 procent, landar vi på en vinst per aktie om 12 kronor för i år. Börsen verkar ha fattat galoppen och har under maj handlat upp aktien från 169 till 260 kr, en uppgång med 54 procent! Glädjande då Xano är ett av våra största innehav. Vår riktkurs är 220 kr till 260 kr.

Bergman och Beving – rapporten i rätt riktning

Rapporten från Bergman & Beving var bra och uppvisade ytterligare marginalförbättring. Ny VD förväntas höja förvärvstempot och den tidigare VDn stannar kvar och skall jobba med att effektivisera området Building-materials där det tidigare börsbolaget Essve ingår. Aktien har gått mycket bra sedan vi köpte den runt 80 kr förra sommaren, men ytterligare marginalförbättring behövs för att aktien skall gå vidare. Vi behåller Bergman & Beving och har en riktkurs på 170 kr, förutsatt att marginalen åker upp en procent till.

Intensivt analysarbete i maj

Maj har varit en rekordmånad för nyintroduktioner och vi har tittat på bolag som Linc, ett investmentbolag inom medicinteknik; ett intressant alternativ till att själv investera i svåranalyserade medtechbolag. Bolaget värderas nu till 70(!) procent över uppgiven substans. Ett annat bolag, Sleepcycle, är en sömnapp som hjälper dig att analysera din sömnkvalitet. Ytterligare ett bolag är Mildef, som gör bärbara datorer och övrig kommunikationsutrustning för krävande militära miljöer. Vi ber att få återkomma om dessa företag vid en eventuell investering.

Portföljen

Vi har ökat i HM och köpt tillbaka Hexagon som gick ner till attraktiva nivåer efter vi sålt dem runt på 121 kr. AstraZeneca gick bra under månaden och vi har minskat något. Samma gäller Essity. I Xano har vi utnyttjat kursrusningen till att minska något. Förutom Xano så gick även Nederman bra med en uppgång på 10 procent. Även ABB började röra på sig efter en uppgradering från Credit Suisse där de menar att nye VDn Björn Rosegren kommer att kunna höja marginalerna framöver.

Vi har 96 (99) procent i exponering.

Vänliga hälsningar,

Gustaf von Sivers & Carl Urban